Back to Question Center
0

Семалт сървъри - безопасно за катастрофи

1 answers:

Имам 2 сървъра в различни мрежи. И двата от тях са домакини на различен уебсайт (единият е на CentOS, друг е с мента).

Как да осигуря максимално време за работа? В случай, че един сървър е претоварен, как автоматично да пренасочи необходимия трафик към друг сървър?

Смяната на уебсайта се променя ежедневно, как се предоставя ново съдържание на друг уеб сървър (основно бих могъл да публикувам ново съдържание на друг уеб сайт и да го добавя и там или да създам cron за изтегляне на ново съдържание веднъж дневно) , има ли по-добро решение?

Това се прави с DNS сървъри? Аз наистина не разбирам целта на робската зона.

- paie com
February 7, 2018

Най-добрият начин да направите това обикновено е да балансирате натоварването във вашата мрежа, където всичко е под ваш контрол, например с прокси за балансиране на натоварването, плаващ IP или вътрешно маршрутизиране. Все пак, ако тези сървъри са на различни несвързани мрежи, както казвате, това обикновено не е практично.

Другият метод за постигане на това е използването на възстановяване на DNS, но не е толкова надеждно да се актуализира. Просто DNS сървърите ви ще трябва да наблюдават двата сървъра и да върнат записите А, когато са онлайн, например обикновено www. домейн. tld ще върне А записи за сървър 1 и 2, но ако 1 беше надолу, щеше да се върне само 2.

Това не е необичайно да се създаде с повечето DNS сървъри и има причини, поради които няма много инструменти за него. Записите А трябва да се задават с много нисък TTL (например 5 минути, а не по-стандартен 1 ден), така че тези отговори да не се кешират твърде дълго, в случай че се промени състоянието на сървъра.

Повечето от инструментите, които съм виждал да хоствате сами, са за PowerDNS сървър, базиран на бази данни, или можете да платите за доставчик на DNS да го стартира за вас. Вижте https: // serverfault. com / questions / 60553 / защо-е-dns-failover-не се препоръчва повече за възстановяване на DNS.

Що се отнася до съдържанието, това е съвсем друг проблем и зависи от това как се генерира съдържанието. Ако се задейства базата данни, първо ще трябва да копирате базите данни (вероятно искате репликация на майстор-майстор), но в противен случай опцията за свободен код е да използвате инструмент като rsync на обикновен cron.

Само защото сте настроили теоретично излишна конфигурация, не означава, че непременно ще увеличите времето за работа. Например, ако един от вашите сървъри е много по-надежден от другия, може да е по-добре да го използвате като гореща резервна, ако споделянето на товар не е приоритет.

Независимо от начина, по който сте настроили възстановяване на DNS, потребителите могат да се опитат да се свържат с долен хост в периода, преди да бъдат отметнати или DNS да бъде актуализиран, а след това заявката ви може да бъде кеширана от TTL от ISP на крайния потребител. от тях се движат бавни кешове, което може да забави това още повече - това не е просто решение или решение, което не е просто болка и то далеч не е перфектно

Намерих това с едно бързо търсене

Това е просто решение. Купете хостинг услуга от две различнидоставчици. За предпочитане в различни географски региони.

За DNS на вашия сайт пример. com използвайте двата различни IP адресаот доставчиците.

Пример. ISP # 1 ви присвоява IP 111. 222. 333. 444 ISP # 2 ви присвоява IP адрес555. 666. 777. 888

Тогава вашият DNS запис ще изглежда като

111. 222. 333. 444 пример. com

555. 666. 777. 888 пример. com

Когато направите nslookup, ще получите 2 IP адреса вместо една. В такъв случайвашите искания ще бъдат натоварени балансирано между двата сайта и ако има такиваще бъде на разположение.

Източник: https: // webmasters. stackexchange. com / a / 6346/14331