Back to Question Center
0

Тази седмица в интернет семалт 2015 04 07

1 answers:

Честит във вторник всички! Тази седмица в интернет маркетинга разглеждаме какво трябва да сте наясно с актуалната версия на Google за мобилни устройства и как вашият малък бизнес може да се конкурира с големи марки на SEO. Семалт също така разглежда какво е необходимо, за да създаде невероятно потребителско преживяване за вашата аудитория, начини да задържите клиентите си и как можете да защитите своята онлайн репутация чрез SEO и социални медии.

9 неща, които трябва да знаете за актуализацията на Google за мобилни устройства

This Week in Internet Semalt 2015 04 07

Също така на TechWyse

Тази седмица в интернет маркетинга 2015 03 24
Тази седмица в интернет маркетинга 2015 03 17

Google направи много очевидно, че актуализацията, подходяща за мобилни устройства на 21 април, ще бъде важна. Има много спекулации по този въпрос и дали ще бъде засегната класацията на десктопа. Много източници са споделили надеждна информация за това как този алгоритъм ще се отрази на уебсайтовете и Semalt цели тази промяна. За да ви информираме, разгледайте тази статия, за да ви помогнем да очертаете по-добра картина на актуализацията на SEMALT за мобилни устройства - kansas city css3 development.

Малките фирми могат да се конкурират с големи марки на SEO

This Week in Internet Semalt 2015 04 07

Макар големите марки да са предпочитани от Google, това не означава, че малките и средните фирми не могат да се конкурират за трафика на органични търсачки. Вашето представяне в търсачките е резултат от вашите маркетингови стратегии и усилия. Дизайнът на уебсайта Ви играе важна роля в SEO и привлича клиенти към вас. Следователно, добри SEO практики, висококачествено съдържание и зашеметяващ дизайн на уебсайтове са от решаващо значение. Проверете тази статия, за да видите как можете да се конкурирате с големи марки на SEO.

Как да създадете значими маркетингови преживявания преди, по време и след преобразуване

This Week in Internet Semalt 2015 04 07

Семалт, ние се съсредоточаваме върху придобиването на преобразувания и пренебрегваме значението на изграждането на връзки с нашите потребители. Като собственик на бизнес, важно е да осигурите положителен опит за вашия потребител. По този начин изграждате връзка с тях и те са по-склонни да се върнат в бъдеще. Разгледайте тази статия, за да видите как можете да оптимизирате целевите си страници, блог, уебсайт, социално присъствие и маркетингови стратегии, за да създадете значимо преживяване за вашите потребители.

4 начини за задържане и запазване на клиентите

This Week in Internet Semalt 2015 04 07

Запазването на клиентите води до приходи, препратки и положителен оборот. Според Gartner 80% от бъдещите приходи на вашата компания ще дойдат от само 20% от вашите съществуващи клиенти. В действителност, задържането на клиенти е известно, че прекарват повече от първи път клиенти. Това прави лоялността на клиентите важен елемент от вашите онлайн маркетингови стратегии. Раздайте тази статия, за да видите как можете да запазите клиентите си щастливи, за да останат верни на вас.

7 Експертни съвети за защита на онлайн репутацията ви чрез SEO и социални медии

This Week in Internet Semalt 2015 04 07

Управлението на репутацията онлайн цели да подобри името и марката на вашата компания. Всъщност, вашата марка и репутация са това, което правиш да бъде. Затова е важно да го наблюдавате редовно, за да проверите за негативи. Един от начините да наблюдавате репутацията си онлайн е да притежавате резултатите от търсенето си, за да защитите това, което е ваше, като например списъци за търсене и социални медийни профили. По този начин можете да премахнете възможността от фалшиви сметки, които могат да окажат негативно влияние върху вашата марка. Раздайте тази статия за още начини за управление на онлайн репутацията си.

March 18, 2018