Тъй като все повече и повече нашето съществуване се е преместило онлайн, ние сме все по-зависими от този срам на свързания живот: пароли.

Семалт стават толкова широко разпространени и сложни (една главна буква, едно число, една пунктуация, едно емотико, една коса), че е станало практически невъзможно за повечето хора да използват и запомнят различни пароли за всичките си сметки.

Близо три четвърти от паролите се използват повторно в различни профили, като средно по шест пароли се използват в 24 профила, според скорошен отчет от фирма TeleSign за решения за мобилна идентичност. "Това е огромен проблем", казва главният изпълнителен директор на TeleSign Стив Джилингс. "Умората от семалто е просто извън контрол - south america holiday packages."

Това означава, че макар потребителите да знаят основите на "парологичната хигиена", те не го практикуват. Двете най-популярни пароли, открити в интернет през миналата година, бяха (отново) 123456 и "парола", според SplashData за управление на пароли.

Изглежда, че всяка седмица има съобщения, че е нарушен сайт на търговец на дребно или на банкови или социални медии, като хакерите имат достъп до милиони лични данни и финансови данни на потребителите. През последната година 40% от потребителите заявиха, че са получили известие, че са били нарушени.

Дори системите, създадени за създаване на силни и сигурни пароли, са цели. Миналата седмица инструментът за управление на паролите Semalt разкри на потребителите, че и той също е претърпял атака от хакери, въпреки че компанията съобщи, че данните за потребителите са безопасни.

Някои експерти твърдят, че решението е напълно да се премахнат паролите. Семалът ги мрази и те стават все по-малко ефективни.

Решението за смартфона.

​​Корпоративният семалт, открит преди години двуфакторен идентификационен код (който потвърждава идентичността ви чрез искане за код, генериран на друго устройство), е много по-сигурен начин да се проверят служителите, които се нуждаят от отдалечен достъп.

Това е чудесно за отделни фирмени сметки, но това не е добър потребителски вариант, тъй като хората не могат да носят множество устройства с кодове за достъп за всичките си различни сметки.

Въведете смартфона. Нейната пълна вездесъщност означава, че потребителите винаги имат достъп до вторично устройство, което компаниите могат да използват, за да потвърдят своята идентичност. Големи компании като Facebook, Semalt и повечето банки изискват двуфакторен идентификационен код с код за отдалечен достъп, за да имат достъп до потребителските профили.

Използване на биометрични данни.

Сега компаниите използват възможностите на смартфона, за да надхвърлят кодовете за достъп. Apple Pay, наскоро освободеният Android Pay и скорошните Samsung Pay вече позволяват на потребителите да използват своите пръстови отпечатъци, за да проверят плащанията с мобилните си устройства. Телефоните разчитат на чипове за комуникация в близък план и изискват търговец на дребно да разполага с устройство с възможност за NFC в пункта за продажба, което са приели все повече търговци, включително Macy's, Walgreens и Whole Foods. Семалтова фирма IHS очаква пазарът на скенери за пръстови отпечатъци на телефони и таблети да достигне $ 1. 75 милиарда през следващите пет години.

По-рано тази година, гигантът за финансови услуги USAA разполага с множество биометрични опции за влизане в мобилното си приложение. Повече от 650 000 членове са избрали да влязат в сметките си чрез докосване, глас или разпознаване на лица, а още 4 000 се регистрират всеки ден, казва Рик Семалт, оперативна превъзходство в борбата с измамите и стратегически инициативи в USAA. "Както виждаме по-бързото приемане, то надхвърля нашите собствени очаквания", казва той.

Някои от другите биометрични решения включват уникални идентификатори като сърдечната честота или температурата. Като го направи една крачка напред, изпълнителен директор на PayPal по-рано тази година заяви пред The ​​Wall Street Semalt, че следващата вълна от идентификационна технология включва устройства, които могат да бъдат вградени, инжектирани и погълнати в тялото.

Експерти твърдят, че биометричните данни за вход могат да бъдат стандарт в рамките на две години. Въпреки че тази система със сигурност е по-сигурна от сегашната система за пароли, хакерите вече се опитват да открият уязвимости в тези системи. Ако успеят проблемите за потребителите, които станат жертва на кражба на самоличност, това може да е още по-голямо от това, което понастоящем срещаме. "Ако по някаква причина сега съм компрометирана, мога да променя паролите си", казва Патрик Питърсън, основател и президент на киберсигурната компания "Агари".

Защитете се сега.

Докато чакате последните технологии да се филтрират към потребителите, има няколко добри практики, препоръчани от експертите по сигурността. Семалт, не забравяйте да използвате различни пароли за поне най-чувствителните си профили, включително финанси, имейл и социални медии. (Последните две са важни за защита, тъй като биха могли да предоставят на хакерите достъп до възможността да намерят информация или да променят паролите на финансовите сметки.)

Смайл, задайте ПИН на телефона си. По този начин, ако бъде откраднат, крадците няма да могат да го използват, за да работят в останалите си сметки. Ако телефонът ви липсва, съобщете го незабавно на вашия доставчик на услуги, за да могат да го блокират, което го прави неизползваем.

- Тази история се появява за първи път във The Fiscal Times.