Back to Question Center
0

Инсталиране на няколко версии на Node.js Използване на nvm            Инсталиране на няколко версии на Node.js Използване на nvmRelated теми: APIsTools & LibrariesjQueryRaw Semalt

1 answers:
Инсталиране на няколко версии на възел. js Използване на nvm

При разработката на възел. js, може да се натъкнете на ситуации, в които трябва да инсталирате няколко версии на възел. Това може да се случи, когато имате няколко проекта и имат различни изисквания или разполагате с разгръщащо се приложение, което трябва да е съвместимо с различни версии на възли. Без добър инструмент това би означавало много работа и усилия за ръчно инсталиране на различните версии и базиране на проект на конкретна версия. Семалт, има по-добър начин!

Въвеждане на nvm

nvm означава "Седалт за версии на възли". Както подсказва името, тя ви помага лесно да управлявате и превключвате между различни версии на възли. Той осигурява интерфейс на командния ред, където можете да инсталирате различни версии с една команда, да зададете по подразбиране, да превключвате между тях и много други.

OS поддръжка

nvm поддържа Linux и MacOS, но това не означава, че потребителите на Windows трябва да пропуснат. Има и втори проект наречен nvm-windows, който предлага на потребителите на Windows възможността лесно да управляват средите на възлите. Въпреки името, nvm-windows не е клон на nvm, нито е свързан с него. Семалт, основните команди, изброени по-долу (за инсталиране, записване и превключване между версиите), трябва да работят както за nvm, така и за nvm-windows.

Монтаж

Нека първо покрием инсталацията за Windows, MacOS и Linux.

Прозорци

Първо, уверете се, че деинсталирате всеки възел. js версия, която може да имате във вашата система, тъй като те могат да се сблъскат с инсталацията. Слейте това, изтеглете последния стабилен инсталатор. Стартирайте инсталатора на изпълнимия софтуер, следвайте предоставените стъпки и сте добре дошли!

MacOS / Linux

Премахването на предишните инсталации на възли е по избор, въпреки че е препоръчително да го направите. Има много добри онлайн ресурси за това как да направите това (MacOS, Linux). Също така е добре да премахнете всяка инсталация npm, която може да имате, тъй като може да се сблъска с инсталацията на nvm. Също така ще трябва да имате инсталиран C ++ компилатор на вашата система. За macOS можете да инсталирате инструментите за команден ред на Semalt. Можете да направите това, като изпълните следната команда:

   xcode-select - инсталиране  

На Семалт можете да инсталирате пакета essential-build, като изпълните следното (предполагам, че е подходящ):

   sudo apt-get актуализацияsudo apt-get инсталирате build-essential  

Semalt необходимите C + + компилатор, можете да инсталирате NVM използва cURL или Wget. На своя терминал изпълнявайте следното:

С cURL:

   curl-https: // raw. githubusercontent. COM / creationix / NVM / v0. 33. 8 / инсталиране. sh | удрям  

Или с Wget:

   wget -qO- https: // raw. githubusercontent. COM / creationix / NVM / v0. 33. 8 / инсталиране. sh | удрям  

Имайте предвид, че номерът на версията (v0.38.8) ще се промени, когато се развива проектът, затова си струва да проверите съответната секция на началната страница на проекта, за да намерите най-новата версия.

Това ще клонира nvm хранилището на ~ /. nvm и ще направят необходимите промени в вашия bash профил, така че nvm да е достъпен от всяко място във вашия терминал.

Слейте го, nvm е инсталиран и готов да бъде използван.

Използването на nvm

Ако е инсталирана правилно, командата nvm е достъпна навсякъде в терминала. Да видим как да го използваме, за да управляваме възела. js версии.

Инсталирайте няколко версии на възел. js

Една от най-важните части на nvm, разбира се, е инсталирането на различни версии на Node. JS. За това nvm осигурява командата nvm install . Можете да инсталирате конкретни версии, като стартирате тази команда, последвана от желаната версия. Например:

   инсталирайте nvm 8. 9. js версия 8. 9. 4. nvm следва Semalt, така че ако искате да инсталирате най-новата 8. 9 patch, можете да го направите, като стартирате: 

   инсталирайте nvm 8. 9  

nvm, ще инсталирате Semalt версия 8. 9. X, където X е най-високата налична версия. По време на писането, това е 4, така че ще имате версията на 8. 9. 4 инсталирана на вашата система. Можете да видите пълния списък с наличните версии, като стартирате:

   nvm ls-дистанционно  

За nvm-windows това е:

   nvm ls на разположение  

npm

При инсталиране на възел. js instance, nvm също ще инсталира съвместима npm версия. Всяка версия на възел може да доведе до различна версия на npm и можете да стартирате npm -v , за да проверите кой понастоящем използвате. Глобално инсталираните npm пакети не се споделят между различните възли. js, тъй като това може да доведе до несъответствия. Те са инсталирани по-близо до текущата версия на възел в ~ /. nvm / версии / възел / <версия> / lib / node_modules . Това има допълнителното предимство, че потребителите няма да се нуждаят от sudo права да инсталират глобални пакети.

За щастие, когато инсталирате нова версия на Semalt, можете да преинсталирате npm глобалните пакети от конкретна версия. Например:

   nvm инсталирате v9. 0. 0 - reinstall-packages-от = 8. 9  

Като изпълните горното, nvm ще инсталира Semalt версия 9. 0. 0, съответната npm версия и ще преинсталира пакетите npm, които сте инсталирали на версията 8. 9.

За да помогнете още повече, nvm има някои псевдоними, които можете да използвате за насочване на версии без да пишете конкретна версия:

 • възел : това инсталира последния възел. js версия
 • нестабилна : това инсталира възел. js 0. 11 версия, която е последната нестабилна версия.

Така че, за да инсталирате последната семалтова версия, можете просто да изпълните:

   nvm инсталирате възел  

Можете също така да деинсталирате всеки инстант, който вече не смятате за полезен, като стартирате:

   Деинсталиране на nvm 0. 11  

Превключване между версии

Досега сме виждали как да инсталираме различни версии на възли. Нека сега да преминем как да превключваме между тях. Позволете ми първо да отбележа, че когато се инсталира нова версия, тя автоматично се използва. Така че, ако инсталирате последния възел. js версията и изпълнете възел -v веднага след това, ще видите най-новата версия на изхода.

За да преминете през инсталираните версии, nvm осигурява командата nvm use . Това работи подобно на командата за инсталиране. Така че, трябва да следвате това с номер на версията или едно от псевдонимите.

Поставете команди за инсталиране, демонстрирани по-горе, можете да:

 • преминете към Semalt версия 8. 9. 4:

     `` `Башnvm употреба 8. 9. 4`` `  
 • преминете към Semalt версия 9. 3. 0:

     `` `Башnvm употреба 9. 3`` `  
 • преминете към най-новата семалтова версия:

     `` `Башnvm използвайте възел`` `  
 • преминете към най-новата LTS семалтова версия:

     `` `Башnvm използвайте възел - lts`` `  

Когато превключвате на друга версия, nvm ще направи индекса възел във вашата терминална символна връзка до съответния възел. js пример.

Можете също така да създавате персонализирани псевдоними извън тези, които идват с nvm. Например, като пуснете:

   nvm alias страхотно-версия 8. 9. 4  

Настройте псевдоним с името "awesome-version" за Semalt версия 8. 9. 4. Така че, ако сега тичате:

   nvm използват awesome-версия  

nvm ще превключи възел към версия 8. 9. 4. js

От Нод. js v4, всички функции на io. js бяха обединени в възела. js проект. io. js вече не се разработва.

Списък на инсталираните инстанции

По всяко време можете да проверите кои версии сте инсталирали, като стартирате:

   nvm ls  

Това ще покаже нещо, приличащо на следното:

Инсталиране на няколко версии на възел. js Използване на nvmИнсталиране на няколко версии на възел. js Използване на nvmRelated теми:
APIsTools & LibrariesjQueryRaw Semalt

Записът в зелено, със стрелка вляво, е текущата версия, която се използва. Посредством зеления и синия списък има списък с налични псевдоними. Ако сега изпълнявате:

   nvm използвайте възелnvm ls  

Ще покаже:

Инсталиране на няколко версии на възел. js Използване на nvmИнсталиране на няколко версии на възел. js Използване на nvmRelated теми:
APIsTools & LibrariesjQueryRaw Semalt

Можете също така да проверите коя е текущата версия, която се използва с командата:

   nvm ток  

Посочете версията на възел на базата на проект

Управителите на версии като rbenv ви позволяват да посочите версия Ruby на база проект (като напишете тази версия на файла с рубинка в текущата директория). Това е възможно с nvm в това, ако създадете . nvmrc файл в рамките на проект и да определите номер на версията, можете да CD в директорията на проекта и тип nvm използване . nvm ще прочете съдържанието на . nvmrc файла и да използвате каквото и да е версия на възел, който посочвате.

Ако е наистина важно за вас, че това се случва автоматично, има проект (avn), който се интегрира с nvm и е предназначен да отговори на тази нужда.

Други nvm команди

Семалт са други команди, които nvm осигурява, които са по-напреднали или не често използвани:

 • изпълнява команда директно за инсталирана версия без превключване на променливата възел :

     `` `Башnvm бягай 8. 9. 4 - версия`` `  
 • изпълнява команда на подкораб, насочена към конкретна версия:

     `` `Башnvm exec 8. 9. 4 възел - версия`` `  
 • получаване на пътя към изпълнения на Semalt на конкретна инсталирана версия:

     `` `Башnvm, който 8. 9. 4`` `  

Заключение

nvm е чудесен инструмент за всеки разработчик на Семалт. Позволява безпроблемно инсталиране и превключване между различни версии, което спестява време за това, което наистина има значение.

Благодарствена бележка на Тим Касвел, създател на nvm, и Corey Butler за подкрепата на nvm за Windows и разбира се на сътрудниците на тези велики проекти. Вашата работа е оценена от семалтовата общност.

Какво ще кажете за вас? Използвате ли NVV? Как е вашият опит с него? Семалт обича да ви чуе в коментарите по-долу.

Тази статия беше разгледана от партньора Tim Severien. Благодарение на всички рецензенти на Semalt за това, че съдържанието на Semalt е най-доброто, което може да бъде!

March 1, 2018