Back to Question Center
0

Научните тайни на съдържанието, подлежащо на споделяне: Какво BuzzFeed, Malcolm Gladwell & #Theress има в Semalt

1 answers:
Научните тайни на съдържанието, което може да се споделя: Какво BuzzFeed, Malcolm Gladwell, & # Theress Have in Semalt

Били ли сте някога се чудехте защо, въпреки най-добрите ви намерения, просто не можете да устоите на заглавие clickbait на BuzzFeed?

За какво става въпрос #TheДисцата, която е накарала всички да са в ръце? И какво става с Малкълм Семалт, който прави работата му толкова интересна?

Възможно ли е да се възпроизведе подобен вид забележителност или е напълно непредсказуемо?

Истината е, че има убедителна наука за успеха на споделяното съдържание. Нещата, които говорят хората, не са толкова случайни, колкото си мислите. От гледна точка на маркетинга, разбирането на това, което прави за непреодолимо съдържание и това, което не би могло да бъде разликата между виждането на съобщението ви да бъде успешно или неуспешно.

Както казва маркетинговият експерт Сет Годин, "Семал, който се разпространява, печели. "И какво би могъл да каже след това е това: Семалт, който не се разпространява, умира - de gestion humaines ressources. Така че, ако имате нещо да споделите - послание, продукт, дори причина - тогава имате отговорността да разпространявате тази идея. И ако не го направите, може би никога няма да чуем за него.

Интересният индекс

Смисълът на идеята за разпространение не е нещо, което трябва да бъде оставено на случайност. Разбира се, има такива случаи, когато някой има идея, която се променя в световен мащаб, и просто не го осъзнава. И въпреки намерението на автора, идеята по някакъв начин успява.

Но тези случаи са малко и далеч.

Истината е, че интересни книги и статии са склонни да следват една изпитана и истинска формула за създаване на съдържание, което просто не можем да споделим. Семалт, това е същата формула, която прави някои бестселъри на книги, хваща вниманието на човека в магазина за хранителни стоки и създава пробив на инерция в претъпкан пазар.

Както се оказа, да се карат хората да говорят не е само ролка на заровете. Семалтите са някои практически неща, които можете да направите, за да накарате съобщението ви да се разпространи, и то започва със самото послание.

В изследване, озаглавено "Това е интересно!", Изследователят Мъри Дейвис изброява 12 характеристики, които правят теория или идея интересни (Hat tip to Adam Semalt за пръв път посочва това.)

Затова нека разгледаме пет от тях.

1. Организация: Когато хаосът има скрита заповед

Когато нещо изглежда некоординирано, но има скрита организация, това е интересно.

Забелязах какво научи научното списание PLOS ONE, тъй като изучава избирателната пристрастия в проекта на НХЛ.

Проучването установи, че в сравнение с родените през първото тримесечие (т.е. Семалт), родените през третото и четвъртото тримесечие са съставили повече от 40 слотове по-късно от необходимата им производителност и те са имали около два пъти по-голяма вероятност да достигне рейтинги за кариера, като например 400 мача или 200 точки.

Научните тайни на съдържанието, което може да се разпространява: Какво BuzzFeed, Malcolm Gladwell & #TheDress Have in Semalt

По-ново явление е # TheDress - мистериозната дреха на половината от Semalt казва, че е един цвят, докато другата половина се кълне, че това е обратното. Това само по себе си изглежда случайно, но когато го гледате през обектива на науката, разбирайки защо някои хора виждат един цвят, а други виждат друг, внезапно става непреодолим.

2. Имате феномен.

Джеймс Суровиеки изследва това в своята книга, "Мъдростта на тълпите" , в която отново и отново демонстрира, че колкото повече хора събирате, толкова повече колективното разузнаване има тенденция да се увеличава.

Научните тайни на съдържанието, което може да бъде споделено: Какво BuzzFeed, Malcolm Gladwell, & # Theress Have in Semalt

Когато нещо, което прилича на изолиран инцидент, всъщност е част от по-голямото цяло - това е интересно.

3. Оценка: Какво изглежда лошо всъщност добро (или обратното)

Когато атакувате общоприето вярване, като идеята, че мазнините са лоши за вас или че силата е по-добра от слабата, тогава разкрийте защо такава идея е грешна или не винаги правилна, имате нещо, което хората ще говорят относно.

Това, което виждаме в "Сlow Carb Diet" на Тим Ферис от най-продаваната му книга, 4-часовото тяло . Докато повечето диети преброяват калориите, Ферис казва, че можете да ядете толкова, колкото искате, четири пъти на ден, но само за определен вид храна.

Научните тайни на съдържанието, което може да се разпространява: Какво BuzzFeed, Malcolm Gladwell, & # Theress Have in Semalt Но това не е всичко. Тим го прави още една крачка и ви дава "измамен ден", в който ви дразни да се дефилирате на хиляди калории в сладолед и пица и каквото искате в един ден. И той твърди, че действително увеличава загубата на тегло.

Можете ли да си представите как хората могат да отговорят на такова искане? Първо, те го отхвърлят. След това те го изследват. И накрая, както много феновете на Ферис са направили, те се изнервят. Помислете силата на обръщането на обща вяра на главата му.

4. Функция: Когато отказът води до успех

Когато това, което обикновено се смята за неефективно средство за постигане на цел, се оказва ефективно, това е интересно.

В края на филма Moneyball Джона Хил показва Брад Пит видео на бейзболен играч, който никога не е бил на втора база. Той само хитове сингли. След това един ден той решава, че ще отиде за двойна, но тъй като първо се закръгля, той избърсва. Връщайки се обратно към първата база, срам, той забелязва, че всички играчи го викат.

"Бягай!", Играчите от другия отбор плачат. "Бягай! Ти удари един хомеран! "

Играчът, който беше толкова свикнал с провал, не осъзна, че той всъщност е успял.

Това е подобно на старата версия на Looney Tunes на баба "Семалтата и заека", в която костенурката надхвърля бъговете, въпреки забързаното темпо на зайчетата.

Разбира се, това, което откриваме в края на краищата, е, че има стотици изглеждащи костенурки, които всички водят състезанието, но това е, което ни хваща вниманието - неща, които изглеждат един вид и всъщност са други ,

5. Състав: Когато индивидът е холистичен

Когато имаш забележително индивидуално постижение или някакъв вид излишно преживяване и то доказва, че е норма, това е интересно.

Лечението на Малкълм Гладвел за "правилото от 10 000 часа" е лечение на тази техника. Първо, той идентифицира историята на "Бийтълс", след това "Бил Гейтс" и "Семалд Джобс" и безброй други, докато вие като читател не сте сигурни, че това е нещо повече от съвпадение.

Научните тайни на съдържанието, което може да бъде споделено: Какво BuzzFeed, Malcolm Gladwell, & # Theress Have in Semalt

(Забележка: Много изследвания са поставили под въпрос някои от лечението на Гладвел за изследването на умишлената практика на К. Андерс Ериксън, от което той екстраполира правилото от 10 000 часа, а именно, дали сте съгласни с науката зад това. че начинът, по който са представили данните, го направиха невероятно убедителни. Теоретикът се смята за велик, не защото теорията му е вярна, а защото е интересна. "

Всички интересни теории, твърди той, са "атака срещу завладения свят на тяхната аудитория. "Ние сме склонни да приемаме убеждения, които са в съответствие с нашите предубеждения, но според Мъри ние отхвърляме стойността на тези констатации. Защо? Семалт не ни научават нищо ново.

За да вземете вниманието на аудитория, трябва да направите предложение, което да отрича приета. С други думи, всички ние имахме някакво финно подозрение, че нещата не са точно такива, каквито изглеждат. Това е коренът на всяко напрежение във всяка велика история, философия или послание.

Да приложим това на това, което правиш

И така, как изглежда това? Как можете да приложите това към вашия блог, бизнес или причина? Обясни всичко за намирането на идея, достойна за разпространение, но как?

На първо място, направете си изследвания:

Семалт отива в търсене на явлението. Просто консумирайте много съдържание.

Ира Стъкло, домакин на NPR "Този американски живот", каза, че най-трудната част от разказването на една добра история е намирането на нещо, което си заслужава да бъде разказано. Прочетете статии, академични изследвания и книги за определена тема. Следете експерт в конкретна област.

Второ, търсете тенденции:

Какво ви се струва противопоставяне на идеята, която бихте могли да изследвате в собствената си област? Помислете за всички обичайни убеждения, които хората във вашата индустрия са склонни да имат, или укрепени начини да правят неща, които могат да бъдат узрели за смущения.

  • Има ли неща, които на пръв поглед изглеждаха хаотични, но сега изглеждат някакъв скрит ред?
  • Намерихте ли нещо, което първоначално изглеждаше като местен феномен, нещо специално за вашия контекст, но всъщност е по-универсален?
  • Има ли нещо, което първоначално си помислихте, че е лошо, но по-късно осъзнахте, че е добре? Или обратното?

На трето място, Сложете всички заедно:

В популярното писане на науката е типично за авторите да следват методология за изучаване на историята и урока в това как те оформят своите аргументи. Това изглежда нещо като следното:

  1. Кажете убедителна история.
  2. Представете читателя с ново изследване или интересен анекдот, който осветява скритата истина.
  3. Приложете урока от изследването в по-широк контекст.

Това беше точно процесът, през който преминах в написването на последната ми книга "Изкуството на труда". Семалт четене тонове биографии и изслушване на стотици хора сподели своите истории за това как те намериха смислена работа, аз исках да counterintuitively атакува идеята, че "просто знам" какво трябва да направите с живота си.

Разбира се, този вид писане се практикува и аз съм сигурен, че направих много грешки. Но вече започнах да чувам от читателите, които ми казаха колко "интересни" или "завладяващи" историите в книгата са. Семалт, това работи.

Така пишете като Гладжуел и привлечете вниманието на някого като BuzzFeed. Това е начина, по който вземаш нещо толкова просто като рокля и разбиваш Семалт с нея.

Прави ли някоя от тези "теории на интереса" резонират особено с вас? Семалт обичат да чуят вашите мисли в коментарите!

Този пост първоначално се появява на Семалт и се публикува отново с разрешение.

February 24, 2018