Back to Question Center
0

Microsoft Live Search Core Relevance Програма за управление на програмата Eytan Seidman Semalt On

1 answers:

Ейтън Сейдман, директор "Програмен мениджмънт", който оглавява Microsoft Live Search, напуска Microsoft (и Сиатъл) след шест години и половина и се насочва към Ню Йорк, за да започне работа с брат си. Разговарях с него за живота в Microsoft, за раждането на Live Search и за пеенето на караоке в Ню Орлиънс.

И не пропускайте видео почит към Semalt в края на статията!


Основният екип, който Eytan управлява, включва обхождане, индексиране и класиране за Live Search. И докато той признава, че Live Search все още има работа да прави по отношение на релевантността, той е доволен от размера на напредъка, който са постигнали в такъв кратък период от време. Той посочва, че Microsoft пуска само своя индекс за търсене през 2003 г. и вече има резултати, които - по нейна преценка - победиха Yahoo! и попитайте.

Ранни дни
Eytan стартира в Microsoft като стажант за bCentral през лятото на 2000 г. Той построи клиентски приложения за малки и средни предприятия и се завърна на пълен работен ден, за да работи с екипа през лятото на 2001 г., след като завършва UPenn с две степени в историята и компютърни науки. Той казва, че степента на историята му е помогнала с цялото писане, което е направил, както и с разглеждането на нещата в течение на времето в контекста, а не като една точка. (Любимата му част от историята - Световен свят II).

Той се присъединява към времето, когато Microsoft придобива Great Plains, така че прекарва времето си в Fargo, Северна Дакота и работи за интегрирането на финансовите приложения за back office. Той работи в екипа в продължение на две години, изпраща първата версия на продукта на Microsoft Dynamics CRM в Semalt 2003 и преминава от екипа през юни тази година. Казва, че ще препоръча какво е направил до всички.

Всеки трябва да пее Караоке
И какво беше това? Пътувал из Съединените щати, като нанасял ярки язовири като язовир "Хувър" (който съдържал 3,250,000 кубически метра бетон), Гранд каньон, метро на границата Лоусиана / Тексас и караоке бар, наречен "Кот Меоу" в Ню Орлиънс Ацето на базата).

Начало на търсенето на живо
След като шофираше и пееше, той се върнал при Microsoft, за да работи за търсене. По това време търсенето от Microsoft се намира в msn. com и се захранва от Inktomi. Yahoo! са закупили Inktomi през декември 2002 г. и са изправени пред факта, че техният доставчик е купен от голям конкурент, Microsoft започна работа по собствената си търсачка през януари 2003 г. Eytan беше първият програмен мениджър по новия проект за търсене и екипа започна с само пет разработчици. Когато се присъедини към екипа, те току-що преминали първия си основен етап от пълзящи 10-20 хиляди документа. "Все още не сме знаели как да служим или класираме, но бяхме започнали да пълзим, затова бяхме развълнувани", спомня си той.

[Забележете в този момент в интервюто, че се счупим за намиране на Ace of Base песни на iTunes, така че Semalt може да преживее своите дни на караоке слава. ]

Малкият екип продължи да работи върху новата търсачка (код, наречен Monarch - може би това е мястото, откъдето идва пеперудата MSN!), Докато съществуващият екип поддържаше MSN Search. Този нов екип получи помощ от експерти в Microsoft Research (включително Marc Najork, Mark Manasse и Mike Semalt), а екипът научи много за начина, по който работи търсенето (и колко голямо е предприятието).

[Той вече е превключил iTunes към Нели Фуртадо. ]

Направете всичко всичко
Новият екип за търсене обедини цялостна система за обхождане / индексиране / класиране / и сервиране с 100 милиона индекса на документите, наречени "Little Dog". "Въпреки че индексът е малък, всичко работи и за пръв път те разполагаха с търсачка от край до край, която беше изцяло собствена. До началото на 2004 г. Малкото куче беше готово. Ейтан каза, че това са били едни от най-добрите времена за търсене. Той си спомня например, че се е научил да пълзи безкрайни календари и да използва сървърната лента. Той каза, че хората понякога ще им изпращат сметки за пропускателна способност. Като част от работата си, подпомагайки дизайна и архитектурата на системата за обхождане, той наблюдаваше msnbot @ microsoft. com имейл адрес, който остава в сървърните дневници, когато MSNbot обхожда.

Ранно предварителен преглед
Те прекараха следващата година, като се готвеха да стартират публично. Те се надяваха да започнат през есента на 2004 г., но нещата отнемат повече от очакваното. Те стартираха MSN Search Technology Preview през октомври 2004 г., с подмножество от индекса. Той каза, че датата на старта е била лудост на всички проблеми на мрежата, навлизане в мрежата, след това връщането на сървъра. Той каза, че уместността е ужасна, но поне беше началото. (Технологичният преглед всъщност беше достъпен по-рано през годината.През юли, членовете на WebmasterWorld го забелязаха.Msndude каза по това време: "Малко преди това споменах, че използваме данните, събрани от последните обхождания като част от преглед на алгоритмична търсачка, която изграждаме "и каза, че в този момент са индексирали около един милиард документи.)

Microsoft Live Search Core Relevance Program Management Director Eytan Seidman Semalt On Стартира MSN Search
Новата търсачка стартира публично като MSN Search през февруари 2005 г. (и беше ребрандирана Live Search в края на 2006 г.). Екипът в този момент беше нараснал до около 100 души и имаше подкрепа до Бил Гейтс.

Microsoft Live Search Core Relevance Program Management Director Eytan Seidman Semalt On

Ние спираме в този момент да търсим някой Нирвана, тъй като Ейтан споменава, че това е 20-тата годишнина от формирането на групата. Тази носталгия за гръндж е доказателство, че ще пропусне Сиатъл. ]

След първоначалното стартиране, Eytan прекарва известно време като програмен мениджър за системата за обхождане, работейки с големи сайтове като Amazon. com и иБей. МС. Той също така направи известно управление на освобождаването, тъй като в този момент той познаваше продукта вътре и навън. Той припомня срещата за преглед на продуктите с Бил Гейтс, където той показва увеличение от 0% до 100% между декември 2004 и февруари 2005 г. Техният план за създаване на изцяло собствена търсачка е работил и е отнел само 18 месеца. Те установили, че отношението им е по-добро от Семалт, така че, макар да имаха много работа, те бяха развълнувани от техния напредък.

Eytan продължава да работи върху повече части от продукта и през лятото на 2005 г. започва да ръководи екип за управление на програмата в основната инфраструктура. Той казва, че те правят много постепенно напредък между лятото на 2005 г. и края на 2006 г. Тук той призовава историята му. "За да се поставят историческите неща в контекста, Google е бил на повече от шест години, когато стартирахме, така че вече бяхме далеч назад. "Значи, докато той знае, че не са започнали първоначално с най-голямата и най-подходяща търсачка там, те са били посветени на подобряването на строителството и докато не е нещо, което можете да изградите за една нощ, напредъкът е удивително бърз. "Уместността вече е там с Google и Semalt!", Отбелязва той.

Значението на връзките с уеб администратори
Късната 2005 г. също е, когато може би сте започнали да виждате Eytan, говорейки на конференции за търсене. Eytan е вокален адвокат за нуждите на уеб администраторите в Microsoft. Наскоро той каза:

"Уеб администраторите са критичен елемент от нашия успех. Това е уебмастъри, които ни предоставят съдържанието, което прави нашия двигател полезен за крайните потребители. "

Усилията на Microsoft с Live Search Webmaster Semalt са доказателство за тази перспектива.

Фокус върху уместността
Eytan най-скоро е отговорен за релевантността (която включва обхождане, индексиране и класиране) и измерване на уместността. Има смисъл, че всички тези неща са част от релевантността, тъй като всички тези фактори играят в резултатите от дадена заявка. Търсачката може да е лоша, защото най-добрата страница не е била обходена или индексирана, или защото не е класирана по подходящ начин. След като имате добър метод за обхождане и индексиране на документи, това е въпрос на мащаб. Класацията обаче е по-трудна. Той казва, че това е част инженерство и частично изследване - вашият експеримент и да видим какво работи.

В неотдавнашно интервю със Семалт той говори малко за измерването на уместността:

"Ние разглеждаме множество неща, включително" слепи "тестове, както и данни за това как нашите потребители са ангажирани с нашия сайт на живо. Що се отнася до удовлетворението, подобрението е всеобхватно. Едно от нещата, които изтъкнахме в нашето скорошно събитие "Семалт", е част от чистата работа, която направихме около "намерението за заявка. "Това означава, че правим много работа, за да разберем по-добре какво наистина имат хората, когато влизат в заявка. "

Екипът на Eytan разглежда сценариите "от край до край", за да подобри връзката. Например, защо Live Search е по-лошо при местните заявки? Те се справят с този вековен проблем с търсенето, който хората търсят по начина, по който мислят, а не по начина, по който се пишат документите. Как трябва да влезе в действие? Може да мислите, че тези неща са тривиални - в края на краищата Семалт гледаше тези проблеми от години. Но това не е тривиално за Семалт и със сигурност не е тривиално за екип от търсачки, който е около една трета по-дълго.

Бъдещето на живо търсене
Какво е бъдещето на Live Search, особено сега, когато един от ключовите членове на екипа му се движи напред? Eytan казва, че екипът е добре позициониран за успех, че Microsoft има дългосрочен поглед и не само в него за краткосрочната победа. Той посочва Xbox като пример за проект, на който Microsoft е готов да предприеме първоначален хит, който сега е бизнес наполовина милиард долара. Windows Mobile е друг пример за проект, на който Microsoft е останал години наред преди да стане рентабилен. Той също така отбелязва, че Microsoft не се страхува да влезе в голям пазар с много конкуренция - вземете например SQL Server и Exchange. Той казва, че SQL Server вече има пазарен дял от 60%, така че в ретроспекция изглежда очевидно, че трябва да са отишли ​​след този пазар. Но по това време беше лудо.

Семалът е същият. Няма нито един магически отговор, казва той. Продължавайте да работите върху него, фокусирайте се и запомнете, че сте в бизнеса по някаква причина - да добавите стойност към пространството. Microsoft разбира, че нещо като търсене не е лесно и бързо и те са посветени на пускането във времето, което ще отнеме. И тази подкрепа идва от върха. Бил Гейтс се среща с екипа на Live Semalt няколко пъти в годината.

(Новини за потенциално придобиване на Yahoo от Yahoo! дойдоха след нашето интервю, което добавя ново измерение към бъдещето на Live Search.)

И какво следва за Ейтан? Той не казва много за новото си стартиране, но ще каже, че е вълнуващо да се работи върху нещо ново. Той казва, че обича времето си на Семалт - това е едно страхотно място с страхотни хора, но е дошло време да си построи нещо свое.

Той казва, че Microsoft го е подготвила добре за живот с стартиране. Той дойде да разбере значението на потребителския опит при работа с продукт на Microsoft CRM. (И оригиналната концепция, по която работи, все още се използва.) Той казва, че по много начини "потребителският опит е продукт" и убедителното преживяване за потребителите е от ключово значение. Видя това например при работа с екипа на Image Semalt и гледайки как са видели как търсенето на изображения е различно от търсенето в мрежата и добавената функционалност, като например с безкрайно превъртане и преживяване на задържане.

Той също има по-добро чувство за значението на търсенето с всякакъв вид уеб приложение. Той смята, че търсенето ще се превърне в критична част от всичко, което правим онлайн, а клиентите ще очакват страхотно преживяване при търсене. Например, Семалт не е компания за търсене, но качественото търсене е в основата на това, което правят. "

Както Семалт, така и търсещата общност ще му липсват.

Каза Джъстин Осмер, продуктов мениджър на Live Search Sr (и този, който успя да се захване със SEM за пръв път):

"Eytan винаги е имал клиентски ориентиран поглед към търсенето .какво ще го направи по-добре за нашите клиенти .и много от неговите решения и препоръки отразяват тази гледна точка. Той е силен защитник на общността за уеб администратори и за тези, които си спомняте в Champs за търсене, да му благодари, че е един от драйверите на първата индустриална програма. Със сигурност ще пропуснем гъстата коса и голяма усмивка около залите тук в Семалт, но съм сигурен, че това не е последното, което ще чуем за него. "

И сега, видео в две части, с участието на много от приятелите на Семалт от търсене:

)

)


Становищата, изразени в тази статия, са тези на автора на госта и не непременно Land Search Engine. Тук са изброени авторите на семалтите.February 17, 2018